Arduino, kolayca kullanılabilecek yazılım ve donanıma dayalı açık kaynaklı bir platform. Motor, LED, sensör ve LCD gibi elektronikleri kontrol edecek çeşitli girdi ve çıktı butonlarıyla Arduino kontrol panelini içeriyor.
Arduino panelinin çeşitli versiyonları mevcut; ki bunlardan biri Arduino UNO. Arduino UNO'nun 14 tane dijital girdi/çıktı butonu, 6 analog girişi ve aygıtı bilgisayara bağlayacak USB girişi var. Oldukça çok yönlü bir araç.
Arduino dünyasına yeni adım atanlar ve basit bir mikrodenetleyiciye ihtiyaç duyan Arduino kullanıcıları için tavsiye edilen UNO modelin özelliklerini geliştirecek bir koruma mekanizması mevcut. Fakat Arduino aygıtları için kulağa daha karmaşık gelecek talepleriniz varsa Arduino UNO, bu hedef ve isteklerinize yetişemeyebilir. Bu durumda 3 kat daha fazla sayıda girdi/çıktı opsiyonlarına sahip Arduino Mega kullanılabilir. Arduino Yun ve Arduino Gemma da Arduino ile hayata geçilecek projeler için daha gelişmiş uygun modeller olarak gösteriliyor.
Arduino Başlangıç seti, 15 tane proje yaratma kapasitesine sahip bileşenleri ve Arduino kodlama ve elektronikleri adım adım öğretecek bir kılavuz kitabı içeriyor. Bu başlangıç seti ortak ve faydalı özellikleriyle çeşitli projeler hakkında da bilgi veriyor. Yenilikçi projeleri yaratıp sürdürecek sensör ve aktüatörler de sete dahil.
Fakat Arduino dünyasına yeni girenler için çeşitli başlangıç setleri olduğunu söyleyebiliriz. Çeşitli özellikleriyle en iyileri olarak kabul edilen 4 başlangıç kitini sizlere tanıtalım:
Arduino'yu kullanan elektroniklerle işe koyulmak için ihtiyacınız olan her şey bu sette mevcut. Funduino UNO paneli, tanımlama paneli, LED, ayarlı direnç, basma düğmeli anahtar gibi temel özellikleri bulunduruyor. Sıcaklık, alev, kızılötesi sensör, ışığa bağlı ayarlı direnç, LCD görüntüleme hatta joystick gibi şeyleri üretmek için gerekli donanımları elinde bulundurur. Fakat Arduino ile ilgili biraz daha bilgi ve beceriye sahip olan başlangıç seviyesindeki kullanıcılar için daha kullanışlı olduğunu söylemeliyiz.
Yanıp sönen LED'den RGB ışık azaltıcıya kadar 15 eşsiz projeyi gerçekleştirebilmeniz için numaralandırılmış proje kartları mevcut. IR uzaktan kontröl sensörleri, ambiyant ışık sensörleri ya da belirli bir ayarlı direnç türünü verimli ve sağlıklı bir şekilde kullanmanıza yardımcı olur. Bu setle, yaratımlarınızın birini lehimle tutturarak onu elektronik setin daha katı bir parçası haline getirebilirsiniz.
Bu setle, müzikal enstrüman, uzay gemisi arayüzü paneli, motorlu rüzgar gülü hatta sihirli kristal top yapmayı düşünebilirsiniz. Hedef kitlenizi çocuklara yönlendirip yaratımlarınızı çok daha renkli hâle getirmeniz de mümkün. Bu set, 150'den fazla bileşenle Arduino aygıtlarını oluşturacağınız projelerinizin gerçekleşmesini sağlamakla kalmaz, onların taşınabilir olmasını sağlar.
11 farklı proje içerir. Kablo ve bileşenleri nereye koymanız gerektiğini gösteren tanımlama özelliğine sahiptir. Ayrıca sette akrillikten bir tutucu vardır, böylece malzemeleriniz düzenli bir şekilde konumlandırılır ve daha sağlıklı kullanılır. Daha hızlı çalışmanızı sağlayacak dokunma sensörünü de içinde bulundurur.
Özelliklerini ayrıntılarıyla açıkladığımız Arduino başlangıç setlerini mi yoksa Arduino UNO'yu mu kullanmanız gerektiği, üzerinde çalışacağınız projeye ve ihtiyaçlarınıza göre cevabınızı verebileceğiniz bir soru. Arduino UNO'nun çok yönlülüğünden, Arduino'yu temel seviyeden başlayarak tanımanıza yardımcı olacağı gelişmişliğinden yararlanıp sonrasında gerekli ekipmanları alarak projelerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Arduino Başlangıç Setine göre maliyetinin biraz daha küçük olacağını aklınızda bulundurun. Ama bir yandan projenizi gerçekleştirme aşamasında, özellikleriyle size çok daha zevkli bir öğrenme süreci vaadedecek başlangıç setini kullanabilir, başlangıç setin size sağlayacağı bilgilerle yararlanacağınız verimin, Arduino'nun gücüyle birleşmesine tanıklık edebilirsiniz.
Kaynak: http://arduinoturkiye.com/arduinounomuyoksaarduinobaslangicsetimialmaliyim/