Sevgili Öğrenci

Sevgili Öğrenci

Sevgili öğrenci okulumuzu tercih etmek için aklına takılan tüm soruların cevaplarını bu bağlantıda bulabilirsin.

08.06.2020 1887

 

Sevgili Öğreci;

Okulumuz Mesleki ve Teknik eğitime yönelik farkındalığın olumlu yönde değerlendirilmesine katkı sağlamak ve sektörün ihtiyaç duyduğu elemanları yetiştirmek için Sivas Bilişim Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi adıyla Bilişim Alanında eğitim veren ülkemizin tek tematik meslek lisesidir. Bu alanın amacı; Öğrencileri gündelik hayat ve iş dünyasının vazgeçilmez bir parçası olan bilgisayar alanında, yazılım ve donanıma hâkim bireyler haline getirmek; onları geleceğe ve ülke ekonomisindeki yeni yerlerine hazırlamak, öğrencileri bilgisayar teknolojilerini kullanabilen, ülke kalkınması yolunda önemli adımlar atabilen, iyi kararlar verebilen ve bu kararlara katılabilmek için, genel ve teknolojik anlamda uzman birer okur‐yazar olan bireyler haline getirmek ve onların Bilişim Teknolojileri alanında istihdam edilebilmelerini sağlamaktır.

 

Belirtilen amaçlara ve hedeflere ulaşmak için okul yönetimi ve öğretmenlerimiz ile yoğun bir şekilde çalışmaktayız. Akademik başarımızı artırmaya yönelik çalışmalar sonucunda okulumuz sınav ile öğrenci alan bir proje okulu olmuştur. Türkiye geneli sıralamada % 4 - % 13'lük dilimden her yıl 120 öğrenci almaktadır. Okulumuzun akademik başarısı yanında Bilişim Teknolojileri Alanında ülkemizde düzenlenen ulusal ve uluslararası proje yarışmalarına kurulduğu ilk yıldan itibaren düzenli katılım sağlamaktadır. Milli Eğitim Bakanlığının düzenlediği uluslararası robot yarışmalarına 3 yıldır katılan okulumuz pek çok kategoride ilimizi temsil etmektedir. Ayrıca TÜBİTAK tarafından düzenlenen liseler arası proje yarışmalarına her yıl farklı kategorilerde pek çok proje ile katılım sağlanmaktadır. Bunun yanında okulumuz ev sahipliğinde, Sivas Valiliği himayelerinde ve İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün destekleri ile düzenlemiş olduğumuz Nuri Demirağ İnsansız Hava Araçları yarışması ülkemizde düzenlenen tek organizasyon olmuş 21 tasarım ve 64 pilotaj kategorisi olmak üzere toplam 85 İnsansız hava aracı katılmıştır.  Bu etkinliğimiz ulusal ve yerel medya organlarında haber yapılmış ve büyük bir yankı uyandırmıştır. Sivas Valiliğinin yarışmanın sağladığı fayda ve öğrenciler üzerindeki olumlu etkileri sonucu bu yıl yarışmanın ulusal çapta okulumuz ev sahipliğinde düzenlenmesi kararı almıştır.

 

Okulumuzun açılış tarihi yeni olmasına rağmen göstermiş olduğu başarılar okulumuza olan ilgiyi her geçen gün artırmaktadır. Ayrıca sektör temsilcileri ile sürekli iletişim halinde olan okulumuz Sivas genelinde tanınırlığı ve prestijini sürekli artırmaktadır. Bilişim Teknolojileri alanın Sivas ilinin sanayi yapısı içerisinde çok fazla fayda sağlayamayacağı yönünde yanlış algılar bulunsa da bunun Bilişim Teknolojileri alanına bugüne kadar yanlış olan mesleki yaklaşımdan kaynaklandığı çok açıktır. Nitekim mesleki eğitimde öğrenci hazır bulunuşluk seviyesi, her mesleki eğitim dalına o dala özgü yetenek ve beceriye sahip öğrencilerin seçilmesi önemlidir. Bilişim Teknolojileri alanında okuyacak öğrencilerin belirli bir seviye ile seçilerek okulumuza alınması ilimizde sektörü temsil eden kurumlar tarafından olumlu karşılanmış ve desteklenmiştir. İlimizde bilişim ve yazılım sektörünün yetersiz olduğuna dair maalesef çok yanlış bir bilgi hâkimdir. İlimizde faaliyet gösteren Cumhuriyet Teknokentte 27 farklı yerel ve ulusal firma bilişim ve yazılım sektöründe doğrudan faaliyet göstermektedir. Bu sayı Anadolu şehirleri içerisinde ve toplam sağladığı istihdam açısından ülkemizde sektörü bilenler arasında istisna bir il olarak anılmasına vesile  olamaktadır.

 

Cumhuriyet Teknokent'in yeni binasının açılışını yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Burada faaliyet gösteren firmalarımızın yüzde 56'sı yazılım sektörüne odaklanmış durumda. İçlerinde 3. havalimanına yazılım desteği veren bir firmadan tutun da ASELSAN'a alt yüklenicilik yapan şirketlere varıncaya kadar değerli firmalarımız var."   diye konuştu. Sivas'taki Detay Soft firmasının Türkiye'de kurumsal kaynak yazılımları alanında dünya çapında bir markaya çözüm ortağı olduğunu aktaran Varank, "Çok güzel yazılımlar geliştiriyorlar. Bu arkadaşlarımızla inşallah Türkiye'de yerli ve milli ERP yazılımlarının hayata geçirilmesi için beraber çalışmayı düşünüyorum." ifadelerini kullanmıştır. Bu tip girişimlerin Sivas'ta artmasını, kentin yüksek teknolojiyle ve Ar-Ge ile anılmasını istediğini Sayın Varank özellikle vurgulamıştır.

 

Ayrıca okulumuzun temel hedefinin ülkemizin iyi üniversitelerinde okumaya hak kazanmış öğrenciler yetiştirmek olduğu düşünülürse hedefimizin sadece ilimizle sınırlı olmadığı anlaşılacaktır. Tüm bu bilgiler gün yüzünde iken ilimizde Bilişim Teknolojileri alanında iyi öğrenci yetiştirmenin önemi ortaya çıkmaktadır.

 

Ayrıca ilimiz bir üniversite kenti olmak yolunda hızla ilerlemektedir. Mevcut cumhuriyet Üniversitesi ve yeni kurulan Bilim ve Teknoloji Üniversiteleriyle okulumuz yakın işbirlikleri yapmaktadır. Cumhuriyet üniversitesinde lisans düzeyinde öğrenim veren Bilgisayar, Yazılım, Elektrik-Elektronik, Mekatronik mühendisliği ve Yönetim Bilişim Sistemleri alan hocaları ile düzenli iletişim halinde olan okulumuz, ortak proje ve işbirliği amaçlamaktadır.  Ayrıca ilimizde bulunan Teknokent,,DETAY SOFT, İŞGEM, ASELSAN SİVAS ve ESTAŞ gibi Ar-Ge merkezleri ile ortak projeler yapmakta ve planlamaktadır. Daha önceleri lise öğrencileri ile çalışmaktan kaçınan pek çok firma okulumuzun bilinirliğinin artması ile okulumuzdan öğrenci talep etmekte ve ortak projeler planlamaktadır. Bu projelerde öğretmen ve öğrencilerimizin etkin katılımı sağlanmaktadır.

 

                Okulumuz ve işbirliği içerisinde bulunduğu firmaların ortak eğitim, staj programları, karşılıklı proje destekleri ve artırılabilir bir işbirliği üzerine olumlu bir yaklaşım sağlanmıştır. Bu işbirliğinin başarısı ile ilimizde faaliyet gösteren diğer firmalarının da ilgisinin çekileceği ve faydalı işbirliklerine katkı sağlayacağı açıktır. Ayrıca bu model Milli Eğitim Bakanlığımız 2023 vizyon belgesinde belirtiği amaçlara ulaşmak için güzel bir imkandır.

 

                Okulumuzun Bazı Özellikleri

      • Okulumuzda sadece "Anadolu Teknik Lise" programı uygulanmaktadır.
      • Okulumuzda İşletmelerde Beceri Eğitimi yapılmamaktadır. Öğrenciler 40 günlük yaz stajını tamamlamaktadır.
      • Okulumuzda normal(tekli) öğretim yapılmaktadır.
      • Okulumuzda pansiyon imkânı bulunmamaktadır. Ancak pansiyonda kalan öğrencilerimiz okulumuza yakın pansiyonlara yerleştirilmektedir.
      • Okulumuzda Bilişim Teknolojileri Alanında eğitim verilmektedir. Alan ve Dallar Hakkında bilgi için Ana menüde yer alan Bilişim Teknolojileri Alanı bağlantısı altında ayrıntılı bilgi alabilirisiniz.

 

Okulda Yürütülen Özgün Proje ve Çalışmalar

1-NURİ DEMİRAĞ İHA YARIŞMASI 02-03 Mayıs 2019 ( Valiliğimiz Himayelerinde)

Sivas Kongresinin 100. yılı etkinlikleri kapsamında, Sivas Valiliğinin himayelerinde, Sivas İl Milli Eğitim Müdürlüğünün koordinesinde ve Sivas Bilişim Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ev sahipliğinde Nuri DEMİRAĞ İHA yarışması okul spor salonunda düzenlenmiştir. Yarışmaya Sivas merkez ve ilçelerinden 25 farklı okuldan pilotaj kategorisinden 43, tasarım kategorisinden 23 olmak üzere toplam 66 başvuru olmuştur. Yarışmada 18 danışman öğretmen ve 60 öğrenci yarışmıştır. Yarışma 78 katılım belgesi, 3 jüri üyesi ve 4 hakeme teşekkür belgeleri ve aşağıdaki listede bilgileri verilen dereceye giren katılımcılardan 1. olanlar 4000 TL, 2. olanlara 3000 TL, 3. olanlara 2000 TL ödülleri verilerek tamamlanmıştır.

2-NURİ DEMİRAĞ İHA ATÖLYESİ ( Milli Eğitim Müdürlüğümüz Himayelerinde)

Nuri Demirağ havacılık ve İHA atölyesini kurarak ülkemizin alanında tek olma özelliğini taşıyan okulumuzda geleceğin teknolojisini yakalamış bir eğitim ortamını şehrimize kavuşturmak. İnsansız hava araçlarını üretme ve kullanma kültürüne katkı sağlayarak gençlerimizin teknolojiyi eğlence ile birleştirmeleri, bilgi ve becerilerini artırarak ülkemizin gerek İnsansız hava araçları kullanımı (pilotaj) gerekse İnsansız hava araçları üretimi konularında ihtiyaç duyacağı insan kaynağının yetiştirilmesine katkı sağlamak amaçlanmaktadır. Bu amaçlar doğrultusunda hazırlanan proje Milli Eğitim Müdürlüğümüze sunulmuştur.

3-MEB ULUSALARARASI ROBOT YARIŞMASI

Milli Eğiitim bakanlığımız tarafında her yıl düzenlenen MEB Uluslararası Robot Yarışmalarına - 2016 Konya – 2018 Sivas – 2019 Samsun – 5 farklı kategoride katılım sağlanmıştır. 2020 yılında Şanlıurfa'da yapılması planlanan 14. yarışmaya katılım için hazırlıklarımız devam etmektedir.

4 - TÜBİTAK 4006 BİLİM FUARI

TÜBİTAK Bilim fuarları destekleme programı kapsamında okulumuz 2016-2017-2018-2019 çağrı dönemlerinde 20-25 farklı proje ile başvurmuş ve kabul almıştır.

5 – AVRUPA BİRLİĞİ PROJELERİ

Okulumuz "RemoteLab - A Common Teaching Resource For European Schools" isimli 2015-2017 Eğitim Öğretim Yılında başladığı ERASMUS+ OKUL ORTAKLIĞI PROJESİ'sini 2017-2018  Eğitim Öğretim Yılında tamamlamıştır.  Proje Ortakları Almanya(Koordinatör); Türkiye, İtalya ve İspanya'dan oluşmuştur. Bu proje, internet yoluyla karmaşık yapılardaki bilişim teknolojileri ortamlarını kullanmak ve kurmak üzerinedir. Bu bilişim teknolojileri kullanıcıları çoğunlukla bu materyallerin edinim ve kullanımları tek bir okul tarafından maliyetli olması nedeniyle kullanmamaktadır, fakat bu proje sayesinde bu materyaller artık kullanılabilir hale gelebilecektir. Birlikte çalışma ve kaynak paylaşımı sayesinde daha fazla okulun ve öğrencilerinin modern bilişim ortamlarından yararlanabilecektir. Ayrıca ağ güvenliği, sistemler oluşturma ve veri bankaları hakkında materyaller oluşturulup kullanmalarını ve pratik egzersizlerle öğrencilere bilgilerini kullanma ve kabiliyetlerini geliştirmelerini de sağlanacaktır.

6- KÜTÜPHANE YENİLEME ÇALIŞMALARI

Okul kütüphanemiz öğretmen ve öğrencilerimizin katkısı ve okul yönetiminin destekleri ile yenilenmiştir.

7 – UZAY SINIFI

Okulumuzda Fizik ve seçmeli astronomi ve uzay bilimleri dersinin işlenmesi için hazırlanmış uzay sınıfı oluşturulmuştur. Uzay sınıfımızın açılışı dönemin valisi Sayın Davut Gül tarafından yapılmıştır.

8 – ROBOT ATÖLYESİ

Okulumuzun Robotik yarışmalara katılımında hazırlık çalışmalarında kullanılması için hızlı çizgi izleyen, çizgi izleyen, mini iha ve mini sumo pistleri bulunan bir atölye okul imkânları ile oluşturulmuştur.

9- ZEKÂ OYUNLARI SINIFI

Okulumuzda santraç başta olmak üzere farlı zeka oyunlarının öğrenciler arasında ilgisinin artırılması için içerisinde zeka oyunları olan özel bir alan oluşturulmuştur.

10 – TÜBİTAK LİSE ÖĞRENCİLERİ ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMASI

Okulumuz 49. ve 50. TÜBİTAK lise öğrencileri araştırma projeleri yarışmasına farklı kategorilerde projelerle başvurmuşudur.  2019 yılında düzenlenen yarışmada yazılım dalında ki projemiz Kayseri bölge sergisine çağrılmıştır.

11- TEKNOFEST

Okulumuz 2020 TEKNOFEST İHA alanında Türkiye1. si olmuştur. 2021 TEKNOFEST yarışmasında Türkiye 3. lüğü kazanmıştır. 2023 TEKNOFEST yarışmalarında "En İyi Performans" ödüllerini kazanmıştır. Ayrıca Baykar Makine A.Ş. Teknik Müdürü Sayın Selçuk BAYRAKTAR ile yarışmlarda görüşülmüş ve okulumuz ve projelerimiz hakkında bilgiler verilmiştir.

 

Okul Tanıtım Videosu