Enfeksiyon Nedir?

Enfeksiyon Nedir?

Enfeksiyon Nedir?

Enfeksiyon, bakteri, virüs, mantar veya diğer organizmaların vücuda girip hücrelerde tutunarak üremesi sürecine verilen addır.

11.09.2020 692

Enfeksiyon Nedir?

Enfeksiyon, bakteri, virüs, mantar veya diğer organizmaların vücuda girip hücrelerde tutunarak üremesi sürecine verilen addır.

 

Enfeksiyonlar hastalığa yol açma potansiyeline sahiptirler ancak çoğunlukla kişi bu yüzden hastalanmaz. Enfeksiyon, organizmaların vücudun doğal savunma mekanizmalarını geçmesiyle ortaya çıkar. Bu mekanizmalar:

  • Cilt: Mikropları fiziksel olarak engellemesine rağmen kesildiğinde veya zarar gördüğünde geçişi engelleyemez.
  • Derin öksürük: Mikropları ciğerlerden ve solunum yollarından uzaklaştırır. Zayıf hasta veya yaralı insanlarda daha az efektif olabilir.
  • Bakteri: "Resident flora" adı verilen zararsız bakteriler vücudun belirli bölgelerinde yaşar ve zararlı bakterilerle savaşır. Ancak alınan ilaçlar yüzünden zayıflayabilir veya ölebilirler. Bu durum zararlı mikroplara karşı savunmasızlığa yol açar ve çoğalıp hastalığa sebep vermelerine ortam sağlar.
  • İnflamatuar tepki: Vücudun bağışıklık sistemi tarafından oluşturulur. Belirli çeşit beyaz kan hücreleri (makrofaj ve nötrofil) mikropları çevreleyip etkisiz hale getirmek üzere savaşırlar ve genellikle ateş, kızarıklık ve şişkinliğe yol açarlar.

Mikropların sayıca çok olması veya çok "virülent" olması durumunda bağışıklık sistemi yetersiz kalır. Latincede "zehirli" anlamına gelen "virülent" mikroplar özellikle vücudun savunma mekanizmasının üstesinden gelebilme yeteneğine sahip mikroplardır. Örneğin bazı mikroplar kendilerine karşı antikor oluşmasını engelleyebilirler. Bir diğer önemli faktör ise bağışıklık sisteminin işlevselliğidir. Yaşa veya bir hastalığa bağlı olarak zayıflamış bir bağışıklık sistemi enfeksiyona daha açıktır. Bebeklerde bağışıklık sistemi yeterince gelişmediğinden enfeksiyonlara karşı daha savunmasızdırlar.

Kaynak

Kaynak: https://gskpro.com/trtr/tedavialanlari/tr/alerjienfeksiyon/enfeksiyon/